Erdős László Szakmány Gastro weboldala
Erdős László Szakmány Gastro weboldala
Származási hely: 2013 Ételfotók_Calvados
Mongolia

 Mongolia képekben

 
Calvados étterem Siófok

 
Recept linkek
 
Statisztika
Indulás: 2005-11-05
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

      

     

   www.speedmeter.hu Google PageRank 

eXTReMe Tracker


 
Nyersanyagok
 
- Vendégkönyv
- Vendégkönyv : Új hozzászólás
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Idézett hozzászólás:

//altebela39.gportal.hu

Bejegyzés:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
  SúgóSúgó
[10-1]

2011.02.08. 17:36
Altebela

//altebela39.gportal.hu


2009.11.27. 18:26

Szia Laci!

Szivesen ennék egy jó bócot vagy egy pirogot. Szerinted házilag is eltudnám készíteni? Ha van egy jó recepted lepjél meg vele.

Gratulálok a szakmány elnevezésű oldaladhoz!  

Üdvözlettel Virágh Attila


2007.07.21. 10:03

Szia!

Nagyon jó a honlapod!

//gportal.hu/portal/dufkacsalad/


2006.02.16. 08:28

Rájöttem, hogy az egész életünk a táplálkozásról szól.
>
>Rengeteg olyan kifejezés van a magyarban, ami valamilyen módon a kajával
>kapcsolatos. Például amikor perecelsz egyet. Vagy elmész csak úgy
>céltalanul
>kolbászolni a városban. Vagy rizsázol valakinek, például abból a célból,
>hogy késõbb megrépázd, de az is lehet, hogy õ meg utána megmogyoróz
>Ilyenkor
>nem kell sokat tökölni, ha egyszer már lekenyerezted. Veled ne
>kukoricázzon.
>Persze ha kurva, akkor tejelned kell, mert kisajtolja belõled, ezt
>általában
>elõre le is zsirozzátok, amikor még úgy be vagy sózva, hogy borsózik a
>hátad,
>és nem gondolsz arra, hogy utána annyira fel leszel paprikázva, hogy majd'
>becsokizol.
>
>Kábé.
>Most persze lehet azt mondani, hogy "ez elég gyengus volt", de én erre
>elhárítólag közlöm, hogy nem ér a nevem, káposzta a fejem.. És ha erre nem
>tudsz mit mondani, akkor mákom van :)

 

küldte :Ildikó


2006.01.28. 20:33

Szójával fényezett kacsamell, gyömbérrel ízesített zöldségekkel

Zöldfűszerekkel érlelt bárányborda zöldség ratatouille-val, fekete olíva-mártással

Bélszín szelet portói-mártással, grillezett erdei gombákkal

Sertés szűzérmék idényzöldségekkel, dijoni- mustármártással

Grillezett csirkemell ananásszal és curry-krémmel, kesudióval és mazsolával ízesített basmati rizzsel tálalva

Serpenyőben sült Óriás királyrák zöldspárgával és paradicsommal

Kékkagyló fokhagymás fehérbormártással
Hasábburgonyával és háromféle majonézzel tálalva

Kékkagyló friss paradicsommal, kakukkfűvel

Frutti di Mare-linguine a tenger gyümölcseivel, fokhagymával és     
Ázsiai fűszerekkel ízesített, grillezett fésűskagyló Angyalhaj tésztával

Óriás Garnélarák ruccolás-vadgombás rizottóval


2006.01.20. 17:33
Származás
A calvados történetét, az alma történetével érdemes kezdeni. Az alma és az almából főzött ital már a görögök által is ismert volt. A lepárlás művészetét az arabok hozták be Európába a nyolcadik században. Eközben Normandiából is szépen lassan kezdett kiszorulni a szőlő termesztés és helyét egyre inkább az alma, és az almából készített párlat vette át, ami a középkor végére be is fejeződött. Az első írásos emlék az italról a cotentini lord Gouberville által került említésre. A calvados elnevezés egy romantikus történethez kötik, miszerint egy hajó, ami a spanyol király legyőzhetetlen seregének tagja volt, név szerint El Salvador, hajótörést szenvedett Normandia partjainál, ennek emlékére először El Calvador, majd "le Calvados" lett a terület neve, ami 1790-ben nyert hivatalos elismerést.
Érdekesség
A Calvados előállítása nem nevezhető gazdaságos eljárásnak, egyrészt, mivel egy liternyi negyven százalékos alkoholtartalmú ital készítéséhez tizenkét kilogramm almát használnak fel, másrészt a hordóban történő oxidatív eljárás miatt, hasonlóan a Cognachoz itt is tetemes mennyiség párolog el, vagyis lesz a mohó "angyaloké".
Készítése, előállítása
A leszedett almát óriási darálókkal pürévé darálják és ezt kipréselve megkapják az almalevet. Az almalé hamar erjedni kezd, a természetes erjedés eredménye a "cider", vagyis az almabor. Amint kifejlődött az almabor ízvilága, akkor kezdődik a lepárlás, ami a konyaki eljáráshoz hasonlóan kétszeres kisüsti eljárást jelent. A friss párlat színtelen és olykor agresszív illatú, ezt a hosszú tölgyfahordós érlelés tudja eltüntetni, helyette kellemes aromákkal és aranyló színnel gazdagítja az italt. Ennek érdekében előszeretettel alkalmaznak kisméretű hordókat. Ha az italt sherrys vagy portóis hordókban pihentetik, akkor az megszünteti az ital esetleges kesernyés ízeit és gazdagítja aromáit.
Jellemzés
Mivel Normandiában, ahol a Calvadost készítik hűvös, csapadékos az éghajlat, ezért a szőlő helyett az alma termelése bizonyult gazdaságosnak. A több évszázados tapasztalat alapján a calvadost akár harmincféle almából is készíthetik. A helyiek szerint ugyanis meghatározó, hogy a friss almalé mekkora cukor- illetve savtartalommal bír (akár a szőlőnél). Szerintük a tökéletes ital elkészítéséhez, édes, keserédes, savanyú és keserű almákat kell felhasználni. A négy alaptípus kiegyensúlyozottsága alapfeltétel.
Híres márkái
A calvados híres európai márkája a Boulard cég által készített párlat, amerikában a calvadost "apple jacknak" nevezik.

2006.01.20. 16:00

Calvados acoctail 2

Aperitif
1 csepp Grenadine
4 cl Calvados
2 cl grapefruitlé
 
Az alapanyagokat shakerben jéggel összerázzuk, és hűtött koktélos pohárba szűrve szervírozzuk. Egy csepp Grenadine-nel látványosabbá tehetjük italunkat.


2006.01.20. 15:55
 

Calvados Cocktail

4 cl Calvados
2 cl Cointreau
4 cl narancslé
1 öntet orange bitter

Shakerben összerázzuk, majd pohárba s


2006.01.20. 15:52
Café calvados (Ejtsd: káfé kálvádosz)
Francia változat a corretto-ra: eszpresszó kávé calvadossal, azaz francia almabor párlattal.

2006.01.20. 15:51
Calvados: Normandiai almapárlat, főként keserédes ízvilág jellemzi. Alkoholtartalma 40%.

[10-1]

 
 
 
Menü
 
Receptek
 
 
Gasztro blogok
 

 

 

 

 

 

 

 

erdosl@invitel.hu

 

 

 

 

kisérleti konyha
Tartalom
 

Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal    *****    Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!    *****    Minõségi Homlokzati Hõszigetelés. Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését.    *****    Amway termék elérhetõ áron!Tudta, hogy az általános tisztítószer akár 333 felmosásra is alkalmas?Több info a weboldalon