Kalla Kálmán
Mesterszakács és Aranysapka díjas szakács cím tulajdonosa...
Az új Gundel szakácskönyv szerzője..
A Gundel Étterem főszakácsa tizenöt évesen kezdte tanulni a szakács szakmát a régi budapesti Duna Hotelben, 1961-ben Eigen Egon Oscar-díjas mesterszakács mellett. Gyorsan emelkedett a "ranglétrán" és hamarosan a séf helyettese lett, majd Eigen mellett dolgozott helyettesként az újonnan épült Duna Intercontinental Hotelben is. Ezután másfél esztendeig konyhafőnök volt a tokiói "Csárda" étteremben, és amikor visszatért Magyarországra, az Inter Continental Bellevue éttermét vezette öt esztendeig.
Amikor 1981-ben megnyílt a Forum Hotel, Kalla Kálmán lett a konyhafőnöke; - ekkor lehetősége nyílt, hogy maga tervezze meg konyháját, amelynek főztjével világhíressé tette a Hotel éttermeit. Karrierjének következő lépése a washingtoni magyar nagykövetség volt. Rövidesen a Washington Post ezt írta: "A magyar sztár-főszakács most Washington kedvence", és a New York Times pedig így írt: "Azok a washingtoniak, akik oly szerencsések, hogy meghívást kaptak, hamar rájöttek, hogy a magyar séf, hazája nagykövetségét a város egyik legkülönlegesebb, legjobb evőhelyévé tette."(1991. február) Láng Györgynek, a Gundel új tulajdonosának sikerült őt a budapesti étterem konyhafőnökéül leszerződtetni.
A Gundel séfje a világ sok részében járt eddigi pályája során, Jeruzsálemtől Kuala Lumpurig és New Yorktól Karachiig számos városban főzött gasztronómiai rendezvényeken, és nagy sikereket aratott főztjével mindenütt. Eközben állandóan gyarapította és új színekkel gazdagította konyhai repertoárját. Japánban sajátította el például a zöldségfélék főzésének titkát, Finnországban és Hollandiában a halak elkészítésének magasfokú művészetét. Séf Kalla ugyancsak kialakította a tradicionális magyar konyha könnyítésének módszereit is; a magyar fogások hagyományos, finom ízeinek megőrzése mellett figyelembe vette az egészséges, korszerű táplálkozás szempontjait.
Kalla Kálmán a magyar Mesterszakács és Aranysapka díjas szakács cím tulajdonosa, valamint Az új Gundel szakácskönyv szerzője. Külföldön is nagy elismerésnek örvend, melyet mi sem igazol jobban. mint az Európa díj, melyet 1993 novemberében vehetett át Zürichben.
A Gundel étterem a Vendég újság "A Magyar Vendéglátás Csillagai 2005" szavazásán elnyerte a megtisztelő "Magyarország legjobb étterme 2005" címet, és az étterem séfjét, Kalla Kálmánt az ország legjobb szakácsává választották. A voksokat a vendéglátásban dolgozó szakemberek adták le, de a vendégek körében legalább ilyen népszerű ez a hely.. Az étteremnek ez nem az első elismerése, és a Gundel munkatársai azért dolgoznak , hogy ne is az utolsó legyen.
|