Erdős László Szakmány Gastro weboldala
Erdős László Szakmány Gastro weboldala
Származási hely: 2013 Ételfotók_Calvados
Mongolia

 Mongolia képekben

 
Calvados étterem Siófok

 
Recept linkek
 
Statisztika
Indulás: 2005-11-05
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

      

     

   www.speedmeter.hu Google PageRank 

eXTReMe Tracker


 
Nyersanyagok
 
- Vendégkönyv
[10-1]

2011.02.08. 17:36 Idézet
Altebela

//altebela39.gportal.hu


2009.11.27. 18:26 Idézet

Szia Laci!

Szivesen ennék egy jó bócot vagy egy pirogot. Szerinted házilag is eltudnám készíteni? Ha van egy jó recepted lepjél meg vele.

Gratulálok a szakmány elnevezésű oldaladhoz!  

Üdvözlettel Virágh Attila


2007.07.21. 10:03 Idézet

Szia!

Nagyon jó a honlapod!

//gportal.hu/portal/dufkacsalad/


2006.02.16. 08:28 Idézet

Rájöttem, hogy az egész életünk a táplálkozásról szól.
>
>Rengeteg olyan kifejezés van a magyarban, ami valamilyen módon a kajával
>kapcsolatos. Például amikor perecelsz egyet. Vagy elmész csak úgy
>céltalanul
>kolbászolni a városban. Vagy rizsázol valakinek, például abból a célból,
>hogy késõbb megrépázd, de az is lehet, hogy õ meg utána megmogyoróz
>Ilyenkor
>nem kell sokat tökölni, ha egyszer már lekenyerezted. Veled ne
>kukoricázzon.
>Persze ha kurva, akkor tejelned kell, mert kisajtolja belõled, ezt
>általában
>elõre le is zsirozzátok, amikor még úgy be vagy sózva, hogy borsózik a
>hátad,
>és nem gondolsz arra, hogy utána annyira fel leszel paprikázva, hogy majd'
>becsokizol.
>
>Kábé.
>Most persze lehet azt mondani, hogy "ez elég gyengus volt", de én erre
>elhárítólag közlöm, hogy nem ér a nevem, káposzta a fejem.. És ha erre nem
>tudsz mit mondani, akkor mákom van :)

 

küldte :Ildikó


2006.01.28. 20:33 Idézet

Szójával fényezett kacsamell, gyömbérrel ízesített zöldségekkel

Zöldfűszerekkel érlelt bárányborda zöldség ratatouille-val, fekete olíva-mártással

Bélszín szelet portói-mártással, grillezett erdei gombákkal

Sertés szűzérmék idényzöldségekkel, dijoni- mustármártással

Grillezett csirkemell ananásszal és curry-krémmel, kesudióval és mazsolával ízesített basmati rizzsel tálalva

Serpenyőben sült Óriás királyrák zöldspárgával és paradicsommal

Kékkagyló fokhagymás fehérbormártással
Hasábburgonyával és háromféle majonézzel tálalva

Kékkagyló friss paradicsommal, kakukkfűvel

Frutti di Mare-linguine a tenger gyümölcseivel, fokhagymával és     
Ázsiai fűszerekkel ízesített, grillezett fésűskagyló Angyalhaj tésztával

Óriás Garnélarák ruccolás-vadgombás rizottóval


2006.01.20. 17:33 Idézet
Származás
A calvados történetét, az alma történetével érdemes kezdeni. Az alma és az almából főzött ital már a görögök által is ismert volt. A lepárlás művészetét az arabok hozták be Európába a nyolcadik században. Eközben Normandiából is szépen lassan kezdett kiszorulni a szőlő termesztés és helyét egyre inkább az alma, és az almából készített párlat vette át, ami a középkor végére be is fejeződött. Az első írásos emlék az italról a cotentini lord Gouberville által került említésre. A calvados elnevezés egy romantikus történethez kötik, miszerint egy hajó, ami a spanyol király legyőzhetetlen seregének tagja volt, név szerint El Salvador, hajótörést szenvedett Normandia partjainál, ennek emlékére először El Calvador, majd "le Calvados" lett a terület neve, ami 1790-ben nyert hivatalos elismerést.
Érdekesség
A Calvados előállítása nem nevezhető gazdaságos eljárásnak, egyrészt, mivel egy liternyi negyven százalékos alkoholtartalmú ital készítéséhez tizenkét kilogramm almát használnak fel, másrészt a hordóban történő oxidatív eljárás miatt, hasonlóan a Cognachoz itt is tetemes mennyiség párolog el, vagyis lesz a mohó "angyaloké".
Készítése, előállítása
A leszedett almát óriási darálókkal pürévé darálják és ezt kipréselve megkapják az almalevet. Az almalé hamar erjedni kezd, a természetes erjedés eredménye a "cider", vagyis az almabor. Amint kifejlődött az almabor ízvilága, akkor kezdődik a lepárlás, ami a konyaki eljáráshoz hasonlóan kétszeres kisüsti eljárást jelent. A friss párlat színtelen és olykor agresszív illatú, ezt a hosszú tölgyfahordós érlelés tudja eltüntetni, helyette kellemes aromákkal és aranyló színnel gazdagítja az italt. Ennek érdekében előszeretettel alkalmaznak kisméretű hordókat. Ha az italt sherrys vagy portóis hordókban pihentetik, akkor az megszünteti az ital esetleges kesernyés ízeit és gazdagítja aromáit.
Jellemzés
Mivel Normandiában, ahol a Calvadost készítik hűvös, csapadékos az éghajlat, ezért a szőlő helyett az alma termelése bizonyult gazdaságosnak. A több évszázados tapasztalat alapján a calvadost akár harmincféle almából is készíthetik. A helyiek szerint ugyanis meghatározó, hogy a friss almalé mekkora cukor- illetve savtartalommal bír (akár a szőlőnél). Szerintük a tökéletes ital elkészítéséhez, édes, keserédes, savanyú és keserű almákat kell felhasználni. A négy alaptípus kiegyensúlyozottsága alapfeltétel.
Híres márkái
A calvados híres európai márkája a Boulard cég által készített párlat, amerikában a calvadost "apple jacknak" nevezik.

2006.01.20. 16:00 Idézet

Calvados acoctail 2

Aperitif
1 csepp Grenadine
4 cl Calvados
2 cl grapefruitlé
 
Az alapanyagokat shakerben jéggel összerázzuk, és hűtött koktélos pohárba szűrve szervírozzuk. Egy csepp Grenadine-nel látványosabbá tehetjük italunkat.


2006.01.20. 15:55 Idézet
 

Calvados Cocktail

4 cl Calvados
2 cl Cointreau
4 cl narancslé
1 öntet orange bitter

Shakerben összerázzuk, majd pohárba s


2006.01.20. 15:52 Idézet
Café calvados (Ejtsd: káfé kálvádosz)
Francia változat a corretto-ra: eszpresszó kávé calvadossal, azaz francia almabor párlattal.

2006.01.20. 15:51 Idézet
Calvados: Normandiai almapárlat, főként keserédes ízvilág jellemzi. Alkoholtartalma 40%.

[10-1]

 
 
 
Menü
 
Receptek
 
 
Gasztro blogok
 

 

 

 

 

 

 

 

erdosl@invitel.hu

 

 

 

 

kisérleti konyha
Tartalom
 

Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!