Erdős László Szakmány Gastro weboldala
Erdős László Szakmány Gastro weboldala
Származási hely: 2013 Ételfotók_Calvados
Mongolia

 Mongolia képekben

 
Calvados étterem Siófok

 
Recept linkek
 
Statisztika
Indulás: 2005-11-05
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

      

     

   www.speedmeter.hu Google PageRank 

eXTReMe Tracker


 
Nyersanyagok
 
- CALVADOS Krónika Siófok
- CALVADOS Krónika Siófok : HOGYIS CSINÁLJAM? .... ....

HOGYIS CSINÁLJAM? .... ....

Egy elsős szakácstanuló, Matatics Norbert jegyzete;(érdemes megjegyezni ezt a nevet). Az eltelt egy év alatt sajátitotta el a főzés alapjaít, mindig keresi az új lehetőségeket, kisérletező alkat.( most a Roxy csapatát erősíti.)

 

Felfőzések és egyéb apróságok:

 

Tárkonyos Őzraguleves:

 

-őzhúst felkockázom fél cm-s kockákra, leforrázom, befűszerezem (kakukkfű, tárkony, só) majd pirítom, párolom, pirítom

-sárgarépa, petr. gyökér zeller fél cm-es kockákra, majd befűszerezve (tárkony, kakkukfű, só) olajon pirítom 5 percig néha belekeverve

-babérlevél

-fokhagyma

-felöntöm csontlével, ennek hiányában vízzel

-tejszínes habarás (tejszín + liszt + kevés hideg víz) – behabarod (hőkiegyenlítődés)

-mustár (kevés)

-citromlé (csak egy kicsit legyen pikantos, ne ez legyen a fő íz benne)

-zellerszár, zellerlevél

-hozzáadom a külön lepirított, „párolt” húst

-gomba (vagy a tálalásnál rakjuk bele, elszínezheti nagyon a levesünk)

-kb 25 percet főzzük míg a zöldségek és a hús el nem éri a kellő puhaságot

-mielőtt levennénk ellenőrizzük a sóját és megsózzuk ha sótlan

 

Külön kifőtt burgonyagombócot adunk hozzá plusz betétként

Burgonyagombóc:

-krumplipüré

-liszt

-fehérbors

-petr.zöld

-só

-zsiradék

-tojás

-voálá

 

Tálalás: csészébe belemerjük a levest a zöldségekkel, krumpligombóc, tejföl, citromgerezd mellé

 

Burgonyaleves:

-a fél cm-es kockára vágott sárgarépát. petr.gyökeret, zellert pirítom kevés olajon kb 5 percig

-kömény, só, babérlevél, fokhagyma

-cm-es kockára vágott burgonyát hozzáadom majd fűszerpaprikával bőven meghintve összeforgatom

-felöntöm csontlével hiányában vízzel

-zellerlevél, zellerszár

-sárga só másnéven delikát

-1 szárított erős paprika

-főzőm mielőtt levenném ellenőrzöm a sóját

 

  • ha a pincér gulyást kér belekevered a marhapörit + csipetkét és kész

 

 

 

 

Gyümölcskrémleves:

-első lépés megcsinálom az alapját azaz..

ŕ víz, cukor bőven, csipet só, fahéj, szegfűszeg, citromlé bőven, úgy fini ha savanyú :D

- tejszínes habarás ( 2l gyümilevesalap esetén fél lityó tejszín, kb 2 púposkanál liszt, 1 púposkanál pudingpor, kevés víz a kikeveréshez) ŕ hőkiegyenlítődés

-külön fazékban kevés vízzel kimelegítem a gyümölcsmixet, vagy fagyasztott epret, meggyet stb.. ami épp van a háznál

-szétveretem turmixal

-összevegyítem a behabart gyümölcslevesalappal

-rúdturmixal bársonyossá veretem

-viszem lehűteni mert ezt hidegen adjuk

 

Tálalás:

-csészébe gyümilé, tejszínhab, szeletelt pirított mandula

 

Fácánelixír:

-20l-es fazék gombig víz

-fácán far-hát, -apro,+ egész fácán, leszedem a faggyút, megmosom majd zutty bele a fazékba

-marék só

-forralom

-lehabozom

-bezöldségelem, petr.gyökér, sárgarrépa, zeller, sárgarépa reszelt, paprikacsuma, zellerszár, gomba nem az a fekete spórájú amit a Laci szokott hozni

-mazsola, tört bors, vegeta, szegfübors örölt

-főzőm lassú tűzön egész éjjel hogy az ízek teljesen kifőljenek az alapanyagokból

-reggel leveszem majd lezsírozom a levest és szűrön leszűrőm de nem felkeverve a levest hanem szépen egyenletes merítve

-elviszed lehűteni

-a csontokról leszedem a (szín)húst, bőr nélkül, ami marad azt meg megkérdezem az Ottitól nem akarja e elvinni magával

betét: lúdgége tészta, fácánhusi, répa meg egy csepp konyak

 

Húsleves:

-30l-es fazék gombig vízzel megtöltve

-marék só

-sertéskaraj lefagyasztott csontja

-forralom

-lehabozom

-bezöldségelem, sárgarépa, zeller, petr.gyökér, paprikacsuma, gomba jófajta, sárgarépa reszelt, zellerszár, zellerlevél

-tört bors

-delikát

-egész éjjel takarékon főződ

-leszűrőd reggel az iskolában tanítottak alapján

-elviszed hűlni

-leszeded a csontról a húst

betét: eperlevél tészta, répa, ennyi

 

Harcsahalászlé:

-vöröshagymát egy kis hal zsiradékon sóval megfonnyasztod

-paprika bőven.1-2 szem paradicsom,

-halcsont, halhús (ponty, keszeg, harcsacsont  mindenképp)

-víz

-főződ

-halfűszer

-átpaszírozod

-fűszerpaprika

-erős paprika őrölt

-só

-legyen sűrűbb az a jó

-ha kész szétmered és viszed hűteni

 

Sertéspöri:

-vöröshagyma finomra vágva megfonnyasztva egy kis zsiradékon sóval

-kockára vágott hús rá

-fokhagyma

-babérlevél

-egy kevés natúr lecsó

-pici kömény

-főződ míg a hús puha nem lesz

-fűszerpaprika őrölt

-erős fűszerpaprika őrölt

-szedsz le kevés szaftot amiből csinálsz paprikás mártást

paprikás mártás: szaftot felhúzod kevés vízzel majd tejfölös habarással besűríted, rásózól mert a víz miatt sótlan lesz, kevés fűszerpaprika ha veszített volna a színéből

 

 

Marhapöri:

-ugyanaz mint a sertéspöri csak marhából ettől lesz olyan marha jó

 

Főzzünk egy besamelt:

-10dkg vaj kevés olajjal kipótolva, kell az olaj hogy el tudd majd keverni csómomentesre a lisztet

-6 púposkanál liszt (kb 18-20dkg, 1 púposkanál liszt = 3dkg) 3l mártáshoz

-vaj + liszt – világos vajas rántás, fehér habzásig kevergeted

-tej

-tejszín 400ml

-fehérbors ne ez legyen a fő íz de azért rakj bele

-só

-csipet cukor

-egy csöpp ecet, fényesíti a mártást, de ha sokat raksz belőle Laci bá nyakon vág

-kevergesd gyorsan hogy le ne égjen

 

  • ha forró tejjel huzatod fel hamar megvagy de gyorsan öntsd a rántáshoz a tejet

 

-         ha kiszedted 2 kis vödörbe egyből montírozd ( morzsolt vajdarabkák) ne bőrösődjön mert az

-         undorító:D

Barnamártás:

-a zöldségalapot ami megmaradt a tűzdelt vadnál a szaftjával együtt főződ a 30l-es lábosban pár órát

-közben elkészíted a száraz rántást, lisztet kevés cukorral zsiradék nélkül olyan színűre pirítod mint az őrölt fahéj, csodálatos lesz (1kg liszt elég uszkve 17l mártáshoz)

-a rántást ha kész hagyod kihűlni majd vízzel elkevered, sok vizet fel fog venni, nem kell beszarni

-berántod vele a zöldségalapot

-fogod látni mennyi vizet kell még hozzáöntened hogy megkapd a megfelelő sűrűsűget

(elvileg az az igazi ha vadalaplével öntöd fel)

-főződ még egy kicsit mielőtt átszűrnéd

-átszűrőd majd turmixolod, legyen bársonyos bevonóképes

-hozzámehet kb 2 liter vörösbor

-ketchup

-mustár

-barack íz

-cukor

-só

-addig főződ míg nem lesz megfelelő a sűrűsége + a rántás íz is távozzon el

 

Paradicsomleves:

-zsemleszínű rántás + paradicsompüré benne pirítva

-felengeded csontlével hiányában vízzel

-cukor (naon jól bírják a paradicsomos ételek a cukrot)

-só (a cukor és a só bearányításával tudod a levest ízletesebbé tenni)

-redukció: 2 dl víz, zellerszár, levél, finomra vágott hagyma

-rűszűrőd a levesre

-főződ kb 50 percig majd félrerakod

Tálalás: originál recept szerint rizst itt azonban eperlevél tésztát raksz bele

 

Tatár:

-14dkg  pácolt bélszín ledarálva 1 fej vöröshagymával

-fél kávéskanál fokhagyma

-egy evőkanál fűszerpaprika

-csipet só

-worchester

-fehérbors

-ketchup

 

Fasírt:

-darálthús

-fokhagyma

-feketebors őrölt

-egész tojás

-petr.zöld

-só

-fűszerpaprika

-megfuttatott finomra vágott vöröshagyma

(formázd gombócnak, majd lapítsd lepénynek és süsd ki) v. csinálj belőle stefániát főtt tojással, Ádám megmutatja hogy kell

Parajfőzelék:

-ledarálod a mirelit fagyasztott parajlevelet amit kiolvasztottál előtte persze

-csinálsz egy világos rántást, beledobom a parajpüréd, fokhagymával, ( ne azt a pép fokhagymakrémet használd, az ide nem jó) tejjel felhuzatod és főződ, sózod, cukrozod

-egy kis zsemlével sűrítheted ha gondolod

Tálalás: sós burgonyával és tükörtojással

 

Krumplifőzelék:

-felkarikázod a meghámozott burgonyát

-felrakod vízben főni de csak épp hogy ellepje a krumplit a víz

-sózod, egy kevés finomra vágott natúr lecsót adsz hozzá

-zsemleszínű rántást készítesz, fűszerpaprikával, kis fokhagymával, petr.zölddel, tejföllel és berántod a levest

-az előbb elkészített fasírtot adott hozzá feltétként

 

Csokoládé öntet: Vojvoda Péter után szabadon

-szirupot csinálsz, víz (1l), cukor, csipet só, rum aroma (2)

-külön edényben kikevered a holland prémium minőségű kakaóport egy púpos kanál liszttel és étolajjal

-a szirupot ráöntöd az étolajjal kikevert kakaóporra ás folyamatosan kevered majd visszaöntöd az egészet a fazékba, a habüstből kevés vízzel kikotrod a kakaós masszát

-főzd fel, forrald jól ki, ne égesd oda, legyen bevonóképes, vidd el hűlni ha kész, dátumozz

 

 

Somlói:

-a piskótát vagy megrendeled Tomiéktól vagy saját magad készíted el

ha magad készíted:

            -pl 5 tojássárgája

            -    5 tojásfehérje

            -    10dkg liszt ( 5 csapott evőkanál, nem púpos)  1 csapott evőkanál = 2dkg

- a tojásfehérjét kemény habbá vered, ha nem esik az üstből rá a fejedre ha megfordítod na akkor jó

-tojássárgáját is felvered kevés cukorral

-2 habot egymásba forgatod közbe belekevered a lisztet, ha kakaós piskótát is csinálsz akkor ugyanezt eljátszod csak abba 4 csapott kanál lisztet és 1 evőkanál kakaót raksz vagy rakj több kakaót ha úgy szereted (kísérletezz)

                        megsütöd a piskótát (160fokon kb 30 perc) – rá kell nézni

-krém:

-szirupot készítesz (cukor bőven, víz, rum aroma, csipet só)

-sárgabaracklekvár

-darált dió, vágó dió, dejó, citrom lereszelt héja, citromlé

-szeletelt mandula

-mazsola (Tádé nélkül)

-kevés liszttel és pudingporral befogatod (3 liter massza esetében 1 evőkanál mivel a dejó is fog rajta be rendesen)

-akkor finom ha a barack, citrom révén pikantos, nem túl édes

 

-külön főzől még egy szirupot,  (rumaromás )ezzel fogod locsolgatni a piskótalapokat hogy ne legyen száraz

 

 

 

rétegezés:

piskótalap

krém

lap

krém

lap

krém

kakaópor, szitált

 

Lecsó:

-vöröshagyma finomra vágva

-szalonnával fonnyasztva

-natúr lecsó

-paprika sok

-paradicsom apró kockákra vágva

-cukor

-fokhagyma

-só

-fűszerpaprika őrölt

-erős fűszerpaprika

-készre főződ kb fél óra

 

Tarhonya:

-egy kis zsiradékon szalonnabőrével lepirítod a tarhonyát

-sokáig pirítsd állandóan keverd legyen aranysárga

-közben a tarhonyához viszonyítva háromszoros vízmennyiséget felraksz forrni

-tarhonyát sózod

-ha akarsz az élvezeti értéken javítani egy kis pörköltalapot rakhatsz a tarhonyához ha van épp a sufniban

-ha forr a víz hozzáöntöd a tarhonyához

-szép lassan öntöd, nem folyamatosan, nehogy úgy járj mint a néni aki leforrázta a mellkasát

-fedő alatt párolod, néha megrázod, ha lyukacsos a felszíne akkor jó

 

Párolt Rizs:

-rizst zsiradékon megpirítod, sózod, egész vöröshagymát raksz hozzá

-kétszeres mennyiségű forró vizet babérlevéllel ráöntesz szép lassan

-fedő alatt párolod néha megrázod( csipet delikát 8 )

 

Burgonyapüré:

-főtt burgonya hámozott

-szétnyomod

-vaj

-tej

-só

-mix

 

 

 

 

Zöldségleves:

-karikára vágott sárgarépa, petr, gyökér, zeller kis olajon megpirítva

-só

-aprított petr.levél

-lisztszórás ŕ stabolás

-gomba vagy gomba nélkül

-víz

-fehérbors

-cukorborsó

-daragaluska

  ŕ 1 tojássárgája, kb 4 dkg liszt, 6 dkg búzadara, petr.zöld, só, fokhagyma

 

Túrógombóc:

-1 kg túró

-18 dkg búzadara

-5 tojássárgája

-1 narancs lereszelt héja

-só

-összegyúrod

-felvert tojásfehérjét beleforgatod, nem töröd a habot mert elverem a kezed

-gombócokat formálsz és sós-édes vízben kifőzöd

 

tálalás: gombóc , tejföl, porcukor, citromfű aszalt gyümölcs

 

 

Gerslis káposzta húsgombóccal:

-gersli

-savanyú káposzta (leellenőrzöd ha sós akkor át kell mosnod majd kicsavarod)

-babérlevél

-fokhagyma

-feketebors egész

-lecsó

-víz

-szalonnna börke

---ŕgombóc:

-darálthús

-rizs

-pirított hagyma

-tojássárgája

-fokhagymas

-bors

-fűszerpaprika

-petr.zöld

-só

 

Flekkenhez fűszerkeverék:

-liszt

-vegeta

-só

-kevés fűszerpaprika

-pici bors   ---ebbe forgatod a 2 szelet klopfolt karajt, ha megsült fokhagymával kened meg

Krumplis tészta:

-hagymát olajon megpirítod

-krumpli hozzá + kevés víz

-fűszerpaprika, só

-ha a krumpli puha burgonyatörővel összetöröd

-tésztát külön főzöd ki

-a kettőt összeforgatod

 

Gombaleves:

-répa+ petr.gyökér kockára vágva

-kevés olajon lepirítod

-hozzáadod a burgonyát és a gombát

-fokhagyma

-vízzel felöntöd

-petr.zöld

-zellerlevél

-tejfölös habarás

-készre forralod

 

Hortobágyi pal. töltelék:

-szárnyaspörit készítesz , majd a húst ledarálod

-só, bors, majoranna

- 13 dkg-os adagokra szeded szét

 

Karfiolleves Csaba Bácsinak:

-répa + petr.gyökér karikára vágva, kevés olajon lepirítva

-petr,zöld, zellerlevél

-1 fej paradicsom

-1 paprika

-fokhagyma

-só

-tejfölös habarás

-karfiol

-daragaluska

 

 

Bolognai:

-finomra vágott vöröshagyma meg fonnyasztva

-rádobod a darált marhahúst

-pirítás

-babérlevél, fokhagyma, kakukkfű, oregano, kristálycukor, fűszerpaprika, baracklekvár, ketchup, paradicsompüré

-kevés víz

-összefűzzük

 

Uborkasaláta:

-leszeletelt uborka lesózva

-bors

-fokhagyma

-állni hagyod

-ecet

-cukor

-víz

 

Káposztasaláta:

-hagyma karikára vágva

-káposzta lereszelve

-sárgarépa lereszelve

-fokhagyma

-ecet

-só

-cukor

-bors

-kömény

 

 

Bélszínre mustáros pác:

-mustár

-worchester

-kakukkfű

-fehérbors

-feketebors

-zöldbors

-só

-olaj

legyen jó borsos

 

 

Tartár öntet:

-(1/2) tejföl

-(1/2) majonéz

-porcukor

-fehérbor

-fehérbors

-uborkalé

-só

 

Tzatziki öntet:

-(1/3) majonéz

-(2/3) tejföl

-reszelt hámozott uborka (sok)

-petr.zöld

-olívaolaj

-almaecet

-fehérbors

-fokhagyma

-só

 

rokfort öntet:

-natúr joghurt

-(2/3)tejföl

-(1/3)majonéz

-rokfort sajt reszelt

-petr.zöld

-almaecet

-olívaolaj

-fehérbors

-só

 

 
 
 
Menü
 
Receptek
 
 
Gasztro blogok
 

 

 

 

 

 

 

 

erdosl@invitel.hu

 

 

 

 

kisérleti konyha
Tartalom
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?