HOGYIS CSINÁLJAM? .... ....
Egy elsős szakácstanuló, Matatics Norbert jegyzete;(érdemes megjegyezni ezt a nevet).
Az eltelt egy év alatt sajátitotta el a főzés alapjaít, mindig keresi az új lehetőségeket, kisérletező alkat.( most a Roxy csapatát erősíti.)
Felfőzések és egyéb apróságok:
Tárkonyos Őzraguleves:
-őzhúst felkockázom fél cm-s kockákra, leforrázom, befűszerezem (kakukkfű, tárkony, só) majd pirítom, párolom, pirítom
-sárgarépa, petr. gyökér zeller fél cm-es kockákra, majd befűszerezve (tárkony, kakkukfű, só) olajon pirítom 5 percig néha belekeverve
-babérlevél
-fokhagyma
-felöntöm csontlével, ennek hiányában vízzel
-tejszínes habarás (tejszín + liszt + kevés hideg víz) – behabarod (hőkiegyenlítődés)
-mustár (kevés)
-citromlé (csak egy kicsit legyen pikantos, ne ez legyen a fő íz benne)
-zellerszár, zellerlevél
-hozzáadom a külön lepirított, „párolt” húst
-gomba (vagy a tálalásnál rakjuk bele, elszínezheti nagyon a levesünk)
-kb 25 percet főzzük míg a zöldségek és a hús el nem éri a kellő puhaságot
-mielőtt levennénk ellenőrizzük a sóját és megsózzuk ha sótlan
Külön kifőtt burgonyagombócot adunk hozzá plusz betétként
Burgonyagombóc:
-krumplipüré
-liszt
-fehérbors
-petr.zöld
-só
-zsiradék
-tojás
-voálá
Tálalás: csészébe belemerjük a levest a zöldségekkel, krumpligombóc, tejföl, citromgerezd mellé
Burgonyaleves:
-a fél cm-es kockára vágott sárgarépát. petr.gyökeret, zellert pirítom kevés olajon kb 5 percig
-kömény, só, babérlevél, fokhagyma
-cm-es kockára vágott burgonyát hozzáadom majd fűszerpaprikával bőven meghintve összeforgatom
-felöntöm csontlével hiányában vízzel
-zellerlevél, zellerszár
-sárga só másnéven delikát
-1 szárított erős paprika
-főzőm mielőtt levenném ellenőrzöm a sóját
- ha a pincér gulyást kér belekevered a marhapörit + csipetkét és kész
Gyümölcskrémleves:
-első lépés megcsinálom az alapját azaz..
ŕ víz, cukor bőven, csipet só, fahéj, szegfűszeg, citromlé bőven, úgy fini ha savanyú :D
- tejszínes habarás ( 2l gyümilevesalap esetén fél lityó tejszín, kb 2 púposkanál liszt, 1 púposkanál pudingpor, kevés víz a kikeveréshez) ŕ hőkiegyenlítődés
-külön fazékban kevés vízzel kimelegítem a gyümölcsmixet, vagy fagyasztott epret, meggyet stb.. ami épp van a háznál
-szétveretem turmixal
-összevegyítem a behabart gyümölcslevesalappal
-rúdturmixal bársonyossá veretem
-viszem lehűteni mert ezt hidegen adjuk
Tálalás:
-csészébe gyümilé, tejszínhab, szeletelt pirított mandula
Fácánelixír:
-20l-es fazék gombig víz
-fácán far-hát, -apro,+ egész fácán, leszedem a faggyút, megmosom majd zutty bele a fazékba
-marék só
-forralom
-lehabozom
-bezöldségelem, petr.gyökér, sárgarrépa, zeller, sárgarépa reszelt, paprikacsuma, zellerszár, gomba nem az a fekete spórájú amit a Laci szokott hozni
-mazsola, tört bors, vegeta, szegfübors örölt
-főzőm lassú tűzön egész éjjel hogy az ízek teljesen kifőljenek az alapanyagokból
-reggel leveszem majd lezsírozom a levest és szűrön leszűrőm de nem felkeverve a levest hanem szépen egyenletes merítve
-elviszed lehűteni
-a csontokról leszedem a (szín)húst, bőr nélkül, ami marad azt meg megkérdezem az Ottitól nem akarja e elvinni magával
betét: lúdgége tészta, fácánhusi, répa meg egy csepp konyak
Húsleves:
-30l-es fazék gombig vízzel megtöltve
-marék só
-sertéskaraj lefagyasztott csontja
-forralom
-lehabozom
-bezöldségelem, sárgarépa, zeller, petr.gyökér, paprikacsuma, gomba jófajta, sárgarépa reszelt, zellerszár, zellerlevél
-tört bors
-delikát
-egész éjjel takarékon főződ
-leszűrőd reggel az iskolában tanítottak alapján
-elviszed hűlni
-leszeded a csontról a húst
betét: eperlevél tészta, répa, ennyi
Harcsahalászlé:
-vöröshagymát egy kis hal zsiradékon sóval megfonnyasztod
-paprika bőven.1-2 szem paradicsom,
-halcsont, halhús (ponty, keszeg, harcsacsont mindenképp)
-víz
-főződ
-halfűszer
-átpaszírozod
-fűszerpaprika
-erős paprika őrölt
-só
-legyen sűrűbb az a jó
-ha kész szétmered és viszed hűteni
Sertéspöri:
-vöröshagyma finomra vágva megfonnyasztva egy kis zsiradékon sóval
-kockára vágott hús rá
-fokhagyma
-babérlevél
-egy kevés natúr lecsó
-pici kömény
-főződ míg a hús puha nem lesz
-fűszerpaprika őrölt
-erős fűszerpaprika őrölt
-szedsz le kevés szaftot amiből csinálsz paprikás mártást
paprikás mártás: szaftot felhúzod kevés vízzel majd tejfölös habarással besűríted, rásózól mert a víz miatt sótlan lesz, kevés fűszerpaprika ha veszített volna a színéből
Marhapöri:
-ugyanaz mint a sertéspöri csak marhából ettől lesz olyan marha jó
Főzzünk egy besamelt:
-10dkg vaj kevés olajjal kipótolva, kell az olaj hogy el tudd majd keverni csómomentesre a lisztet
-6 púposkanál liszt (kb 18-20dkg, 1 púposkanál liszt = 3dkg) 3l mártáshoz
-vaj + liszt – világos vajas rántás, fehér habzásig kevergeted
-tej
-tejszín 400ml
-fehérbors ne ez legyen a fő íz de azért rakj bele
-só
-csipet cukor
-egy csöpp ecet, fényesíti a mártást, de ha sokat raksz belőle Laci bá nyakon vág
-kevergesd gyorsan hogy le ne égjen
- ha forró tejjel huzatod fel hamar megvagy de gyorsan öntsd a rántáshoz a tejet
- ha kiszedted 2 kis vödörbe egyből montírozd ( morzsolt vajdarabkák) ne bőrösődjön mert az
- undorító:D
Barnamártás:
-a zöldségalapot ami megmaradt a tűzdelt vadnál a szaftjával együtt főződ a 30l-es lábosban pár órát
-közben elkészíted a száraz rántást, lisztet kevés cukorral zsiradék nélkül olyan színűre pirítod mint az őrölt fahéj, csodálatos lesz (1kg liszt elég uszkve 17l mártáshoz)
-a rántást ha kész hagyod kihűlni majd vízzel elkevered, sok vizet fel fog venni, nem kell beszarni
-berántod vele a zöldségalapot
-fogod látni mennyi vizet kell még hozzáöntened hogy megkapd a megfelelő sűrűsűget
(elvileg az az igazi ha vadalaplével öntöd fel)
-főződ még egy kicsit mielőtt átszűrnéd
-átszűrőd majd turmixolod, legyen bársonyos bevonóképes
-hozzámehet kb 2 liter vörösbor
-ketchup
-mustár
-barack íz
-cukor
-só
-addig főződ míg nem lesz megfelelő a sűrűsége + a rántás íz is távozzon el
Paradicsomleves:
-zsemleszínű rántás + paradicsompüré benne pirítva
-felengeded csontlével hiányában vízzel
-cukor (naon jól bírják a paradicsomos ételek a cukrot)
-só (a cukor és a só bearányításával tudod a levest ízletesebbé tenni)
-redukció: 2 dl víz, zellerszár, levél, finomra vágott hagyma
-rűszűrőd a levesre
-főződ kb 50 percig majd félrerakod
Tálalás: originál recept szerint rizst itt azonban eperlevél tésztát raksz bele
Tatár:
-14dkg pácolt bélszín ledarálva 1 fej vöröshagymával
-fél kávéskanál fokhagyma
-egy evőkanál fűszerpaprika
-csipet só
-worchester
-fehérbors
-ketchup
Fasírt:
-darálthús
-fokhagyma
-feketebors őrölt
-egész tojás
-petr.zöld
-só
-fűszerpaprika
-megfuttatott finomra vágott vöröshagyma
(formázd gombócnak, majd lapítsd lepénynek és süsd ki) v. csinálj belőle stefániát főtt tojással, Ádám megmutatja hogy kell
Parajfőzelék:
-ledarálod a mirelit fagyasztott parajlevelet amit kiolvasztottál előtte persze
-csinálsz egy világos rántást, beledobom a parajpüréd, fokhagymával, ( ne azt a pép fokhagymakrémet használd, az ide nem jó) tejjel felhuzatod és főződ, sózod, cukrozod
-egy kis zsemlével sűrítheted ha gondolod
Tálalás: sós burgonyával és tükörtojással
Krumplifőzelék:
-felkarikázod a meghámozott burgonyát
-felrakod vízben főni de csak épp hogy ellepje a krumplit a víz
-sózod, egy kevés finomra vágott natúr lecsót adsz hozzá
-zsemleszínű rántást készítesz, fűszerpaprikával, kis fokhagymával, petr.zölddel, tejföllel és berántod a levest
-az előbb elkészített fasírtot adott hozzá feltétként
Csokoládé öntet: Vojvoda Péter után szabadon
-szirupot csinálsz, víz (1l), cukor, csipet só, rum aroma (2)
-külön edényben kikevered a holland prémium minőségű kakaóport egy púpos kanál liszttel és étolajjal
-a szirupot ráöntöd az étolajjal kikevert kakaóporra ás folyamatosan kevered majd visszaöntöd az egészet a fazékba, a habüstből kevés vízzel kikotrod a kakaós masszát
-főzd fel, forrald jól ki, ne égesd oda, legyen bevonóképes, vidd el hűlni ha kész, dátumozz
Somlói:
-a piskótát vagy megrendeled Tomiéktól vagy saját magad készíted el
ha magad készíted:
-pl 5 tojássárgája
- 5 tojásfehérje
- 10dkg liszt ( 5 csapott evőkanál, nem púpos) 1 csapott evőkanál = 2dkg
- a tojásfehérjét kemény habbá vered, ha nem esik az üstből rá a fejedre ha megfordítod na akkor jó
-tojássárgáját is felvered kevés cukorral
-2 habot egymásba forgatod közbe belekevered a lisztet, ha kakaós piskótát is csinálsz akkor ugyanezt eljátszod csak abba 4 csapott kanál lisztet és 1 evőkanál kakaót raksz vagy rakj több kakaót ha úgy szereted (kísérletezz)
megsütöd a piskótát (160fokon kb 30 perc) – rá kell nézni
-krém:
-szirupot készítesz (cukor bőven, víz, rum aroma, csipet só)
-sárgabaracklekvár
-darált dió, vágó dió, dejó, citrom lereszelt héja, citromlé
-szeletelt mandula
-mazsola (Tádé nélkül)
-kevés liszttel és pudingporral befogatod (3 liter massza esetében 1 evőkanál mivel a dejó is fog rajta be rendesen)
-akkor finom ha a barack, citrom révén pikantos, nem túl édes
-külön főzől még egy szirupot, (rumaromás )ezzel fogod locsolgatni a piskótalapokat hogy ne legyen száraz
rétegezés:
piskótalap
krém
lap
krém
lap
krém
kakaópor, szitált
Lecsó:
-vöröshagyma finomra vágva
-szalonnával fonnyasztva
-natúr lecsó
-paprika sok
-paradicsom apró kockákra vágva
-cukor
-fokhagyma
-só
-fűszerpaprika őrölt
-erős fűszerpaprika
-készre főződ kb fél óra
Tarhonya:
-egy kis zsiradékon szalonnabőrével lepirítod a tarhonyát
-sokáig pirítsd állandóan keverd legyen aranysárga
-közben a tarhonyához viszonyítva háromszoros vízmennyiséget felraksz forrni
-tarhonyát sózod
-ha akarsz az élvezeti értéken javítani egy kis pörköltalapot rakhatsz a tarhonyához ha van épp a sufniban
-ha forr a víz hozzáöntöd a tarhonyához
-szép lassan öntöd, nem folyamatosan, nehogy úgy járj mint a néni aki leforrázta a mellkasát
-fedő alatt párolod, néha megrázod, ha lyukacsos a felszíne akkor jó
Párolt Rizs:
-rizst zsiradékon megpirítod, sózod, egész vöröshagymát raksz hozzá
-kétszeres mennyiségű forró vizet babérlevéllel ráöntesz szép lassan
-fedő alatt párolod néha megrázod( csipet delikát 8 )
Burgonyapüré:
-főtt burgonya hámozott
-szétnyomod
-vaj
-tej
-só
-mix
Zöldségleves:
-karikára vágott sárgarépa, petr, gyökér, zeller kis olajon megpirítva
-só
-aprított petr.levél
-lisztszórás ŕ stabolás
-gomba vagy gomba nélkül
-víz
-fehérbors
-cukorborsó
-daragaluska
ŕ 1 tojássárgája, kb 4 dkg liszt, 6 dkg búzadara, petr.zöld, só, fokhagyma
Túrógombóc:
-1 kg túró
-18 dkg búzadara
-5 tojássárgája
-1 narancs lereszelt héja
-só
-összegyúrod
-felvert tojásfehérjét beleforgatod, nem töröd a habot mert elverem a kezed
-gombócokat formálsz és sós-édes vízben kifőzöd
tálalás: gombóc , tejföl, porcukor, citromfű aszalt gyümölcs
Gerslis káposzta húsgombóccal:
-gersli
-savanyú káposzta (leellenőrzöd ha sós akkor át kell mosnod majd kicsavarod)
-babérlevél
-fokhagyma
-feketebors egész
-lecsó
-víz
-szalonnna börke
---ŕgombóc:
-darálthús
-rizs
-pirított hagyma
-tojássárgája
-fokhagymas
-bors
-fűszerpaprika
-petr.zöld
-só
Flekkenhez fűszerkeverék:
-liszt
-vegeta
-só
-kevés fűszerpaprika
-pici bors ---ebbe forgatod a 2 szelet klopfolt karajt, ha megsült fokhagymával kened meg
Krumplis tészta:
-hagymát olajon megpirítod
-krumpli hozzá + kevés víz
-fűszerpaprika, só
-ha a krumpli puha burgonyatörővel összetöröd
-tésztát külön főzöd ki
-a kettőt összeforgatod
Gombaleves:
-répa+ petr.gyökér kockára vágva
-kevés olajon lepirítod
-hozzáadod a burgonyát és a gombát
-fokhagyma
-vízzel felöntöd
-petr.zöld
-zellerlevél
-tejfölös habarás
-készre forralod
Hortobágyi pal. töltelék:
-szárnyaspörit készítesz , majd a húst ledarálod
-só, bors, majoranna
- 13 dkg-os adagokra szeded szét
Karfiolleves Csaba Bácsinak:
-répa + petr.gyökér karikára vágva, kevés olajon lepirítva
-petr,zöld, zellerlevél
-1 fej paradicsom
-1 paprika
-fokhagyma
-só
-tejfölös habarás
-karfiol
-daragaluska
Bolognai:
-finomra vágott vöröshagyma meg fonnyasztva
-rádobod a darált marhahúst
-pirítás
-babérlevél, fokhagyma, kakukkfű, oregano, kristálycukor, fűszerpaprika, baracklekvár, ketchup, paradicsompüré
-kevés víz
-összefűzzük
Uborkasaláta:
-leszeletelt uborka lesózva
-bors
-fokhagyma
-állni hagyod
-ecet
-cukor
-víz
Káposztasaláta:
-hagyma karikára vágva
-káposzta lereszelve
-sárgarépa lereszelve
-fokhagyma
-ecet
-só
-cukor
-bors
-kömény
Bélszínre mustáros pác:
-mustár
-worchester
-kakukkfű
-fehérbors
-feketebors
-zöldbors
-só
-olaj
legyen jó borsos
Tartár öntet:
-(1/2) tejföl
-(1/2) majonéz
-porcukor
-fehérbor
-fehérbors
-uborkalé
-só
Tzatziki öntet:
-(1/3) majonéz
-(2/3) tejföl
-reszelt hámozott uborka (sok)
-petr.zöld
-olívaolaj
-almaecet
-fehérbors
-fokhagyma
-só
rokfort öntet:
-natúr joghurt
-(2/3)tejföl
-(1/3)majonéz
-rokfort sajt reszelt
-petr.zöld
-almaecet
-olívaolaj
-fehérbors
-só
|